top of page

Möt konstnären

OM MARIA

Jag heter Maria Lindén och är konstnär. Jag bor i en liten by på landsbygden i Dalarna tillsammans med min man och våra två söner. Dagar med ljusglimtar hittar du mig med ansiktet mot solen, stundtals blundande med ett leende på läpparna. Naturen är för mig en källa till avkoppling, återhämtning och inspiration och kan ofta ge mig ett riktigt lyckorus.

För mig är det viktigt med ett hem att trivas i, att få omge mig med föremål jag tycker mycket om och göra det till en plats att koppla av och samla kraft på. Handgjorda saker skapade med omtanke upplever jag som levande, de vibrerar av energi, vilket är en av anledningarna till att jag älskar att både skapa och att få omge mig med andras konst och hantverk. Det förgyller min vardag. Via min konst önskar jag att sprida vidare denna positiva och härliga energi till andra.

IMG_4354_1.jpg

Att skapa med händerna är otroligt lustfyllt och min förkärlek är att kombinera natur med de gamla hantverken cyanotypi och bokbinderi. Båda teknikerna är långsamma processer som görs för hand och som bjuder in till full närvaro.

IMG_7942_1.jpg

MITT SKAPANDE

Det finns flera sätt att skapa cyanotypier på, men för mig är det viktigt att de görs i samspel med naturen. Fotogrammen görs främst av växter som jag handplockar längs mina promenader i Siljansnäs, Dalarna. Här är närheten till naturen en del av vardagen, omgiven av berg, skog, öppna fält och böljande vatten. Jag tar mig tid, stannar upp och betraktar noggrant formerna av blommor och blad innan jag väljer vilka som får följa med hem i korgen. Jag tror att genom att ta tid och betrakta naturen kan vi börja förstå och värna om den bättre.

Även inom bokbinderi vill jag väva samman hantverket med naturen. Ibland har jag cyanotypier som omslag eller använder mig av handgjorda papper av växtfiber. Helst skapar jag med tekniker utan klister eller lim, där endast papper och lintråd står i fokus och där bindningstekniken får synas likt ett smycke på bokryggen.

Mitt skapande

Ett samspel av handens kunskap och naturens unika verk

URVAL AV ERFARENHETER

UNDERVISAT I CYANOTYPI

Mora Trädgård, Mora, aug 2023

Näsets Marcusgård, Furudal, aug 2023

Hildasholm, Leksand, juni 2023

Siljansnässkola, maj 2023

Leksands folkhögskola, juli 2022, 2023

UTBILDNING

Kreativt Entreprenörskap, 2022-2024

Bokbinderi, 2017-2020

Kurser i ecoprinting, naturlig färgning, hållbar turism, hållbart företagande m.m.

UTSTÄLLNINGAR & FÖRSÄLJNING

Julsalong, Mora, 2023

Turbin Konsthantverk, Ockelbo, 2023

Mikaela Willers keramikbutik, Vikarbyn, 2023

Wallénhallen, En förändring, Leksand, 2023

Naturum, Häng Mé, Siljansnäs, 2023

Julsalong, Borlänge, 2022

Hemslöjdens hus, Leksand, 2020

Wallénhallen, Av hjärtans lust - inifrån och ut, Leksand 2020

Galleri Ladan, Leksand, 2019

Västerås bibliotek, Böcker & kreativitet, 2018

bottom of page