top of page

Process

UNIK KONST

Långsamt skapad fotokonst av handplockade växter vars unika former avbildas med hjälp av solens kraft. Poetiska motiv med nära koppling till naturen som för in skönhet och rofylld energi i hemmet. 

Samspelet med naturen är en fantastisk del av processen och är det jag älskar mest med denna teknik. Varje levande växt har sin speciella karaktär, hur de arrangeras, vad som tillsätts i processen samt vilket väder och vilken årstid det är påverkar resultatet. De olika faktorerna genom processen gör att motiven inte går att återskapa vilket gör metoden så levande och varje bild så speciell.

IMG_2110.jpg
Process cyanotypi
IMG_6552_1.heic

PROCESS CYANOTYPI

Du kan skapa cyanotypier med extrem precision och noggrant räknade minuter och sekunder under en UV-lampa, men sättet jag föredrar är en mer experimentell process som skapas i samspel med naturen. Det innebär att den ena bilden aldrig blir den andra lik och du kan omöjligt veta hur resultatet kommer att bli förrän du har framkallat bilden. Det är underbart och lika magiskt varje gång. 

  1. Samla inspiration. Ta en lugn promenad i naturen där du stannar upp, sätter dig på huk och med varsam hand och nyfikna ögon betraktar växternas former noggrant. Samla växter som du dras till, gärna med olika uttryck för variation.

  2. På papper bestrukna med en ljuskänslig vätska arrangerar du bilder med blommor och blad. 

  3. Spraya eller stänk på ex. vatten, vinäger, bikarbonat eller varför inte strö gurkmeja eller salt över pappret för olika effekter.

  4. Ta med detta utomhus och låt det exponeras för UV-ljus. Se magin som sker när processen pågår. 

  5. Ta bort växterna och framkalla bilden i vatten. Klar!

BOKBINDERI

Det var mitt intresse för papper, att skapa med händerna och längtan efter att prova något nytt som gjorde att jag hittade hantverket bokbinderi.

Den spontana och kreativa process som cyanotypierna innebär, där jag aldrig kan förutspå resultatet, står i härlig kontrast till stort fokus på små detaljer när jag senare sätter mig och ska binda en bok. Det var år 2016 som jag introducerades till ett litet bokbinderi i gamla stan i Eksjö, året efter började jag min kunskapsresa på folkhögskolan i Leksand där jag tre år senare tog examen som kvalificerad bokbindare. Att få vika, syla, binda ihop ark för ark med nål och tråd till böcker som senare fylls med anteckningar, skisser, bilder, tankar och drömmar är en fantastisk process som jag aldrig tycks tröttna på.

Är du intresserad av att lära dig bokbinderi? Jag har ännu inte kommit gång med kurser inom detta, men skriv gärna upp dig på mitt nyhetsbrev så håller jag dig uppdaterad.

IMG_2359_1.jpg
IMG_7491_1.jpg

HÅLLBARHET

Hållbarhet är ett förhållningssätt som jag försöker leva med i stort som smått, något jag bär med mig i både jobb och vardagsliv där jag agerar så gott jag kan med viljan att ständigt utveckla och förbättra.

 

Agenda 2030 och de globala målen är en gemensamma plan för hur vi tillsammans skapar en bättre och mer hållbar värld för alla. Jag har valt ut tre av dessa mål där jag på mitt sätt kan bidra med och sträva emot:

God utbildning

Dela med mig av och föra kunskapen vidare inom de gamla hantverken cyanotypi & bokbinderi.

God hälsa & välbefinnande

Inspirera och uppmuntra till att spendera tid i naturen, leva jordnära och omge sig med saker man tycker mycket om. Unna sig kreativitet och skaparglädje.

Hållbar konsumtion & produktion

Skapa konst med tidlösa motiv av naturen. Konst och inredning med syfte att vilja leva med länge, som kan gå i arv eller återvinnas. Inspirera till att forma sitt hem med saker man vill behålla år efter år.

Verksamheten har såklart inverkan på miljön, men med hjälp av ansvarsfullt företagande strävar jag efter att lämna så små spår som möjligt. Jag vill driva mitt företag öppet och ärligt. Med kunskap, engagemang och vilja tar vi gemensamma steg mot en mer hållbar utveckling.

Hållbarhet

VÄLGÖRENHET

Vissa produkter och kollektioner samlar in pengar till olika välgörenhetsorganisationer till stöd för deras viktiga arbete. Det står in anslutning till produkten om och vad den bidrar till. Exempel på organisationer är:

Naturskyddsföreningen - Operation: Rädda bina

Vildbin är otroligt viktiga för vår matförsörjning och tyvärr är en tredjedel av dem på väg att försvinna. Därför känns det både aktuellt och betydelsefullt att stötta deras arbete till stöd för våra svenska vildbin.

Naturarvet

I gammelskog hittar du träd av olika slag och i olika åldrar som lever efter deras naturliga livscykel. Orörd skog likt denna är livsviktig för den biologiska mångfalden och för att bromsa klimatkrisen. Genom insamlingar köper Naturarvet upp gammelskogar runt om i Sverige för att skydda dem nu och för framtiden.

Cleansea

Tänk att volymer av fem badkar med plast spolas upp på bara Bohusläns kustlinje varje timme och att 94% av havsfåglarna i Nordsjön har plast i magen. Genom att stötta Cleansea hjälper vi till att finansiera borttagningen av skräp från havet och längs Sveriges kuster, för att skapa en bättre livsmiljö i vattnet och renare stränder.

IMG_4303_1.jpg
Välgörenhet

Galleri

Njut av naturens skönhet i ditt hem. Här hittar du konst med unika avtryck av handplockade växter. Låt naturens stärkande kraft få omfamna dig i vardagen och sprida lugn och ro i hemmet.

Här hittar du ett urval av min konst, för aktuella motiv till salu kika in i webbshopen

bottom of page